Iniciació a l'Scratch Edat: A partir dels 8 anys
Dificultat: Mini Sr.Robot
Descripció: Activitat per aprendre les bases de la programació utilitzant l'Scratch


Iniciació a l'Scratch


Per a realitzar aquests exercicis utilitzarem l'eina de programació en línia de Scratch que podreu trobar al següent enllaç Pàgina de Scratch.

Aquests exercicis estan fets, no per a realitzar un projecte en concret, sinó per fer una sèrie d'exercicis que ens ajudaran a entendre els conceptes més bàsics del funcionament dels llenguatges de programació.

Programa com a seqüencia d’instruccions

Començarem per entendre que un programa té un inici i un final, comença en punt A i acaba en Z passant per B, C, D... Si no se li diu el contrari, acabarà quan hagi realitzat totes les accions que se li demanen. Anem a veure-ho:

Seleccionarem el personatge per defecte del programa i col·locarem un esdeveniment del tipus «Quan el 'botó d'inici' es cliqui», seguidament una funció d'inicialització (ja que ens determinarà el punt de partida) que el porti a les coordenades «0,0», posarem un «espera», seguit d'un moviment de 10 passes.

Això farà que es mogui el personatge. Però podem fer moltes funcions! Ara farem que el personatge parli! Anirem a aspecte i afegirem els blocs necessaris.

Ja tenim un programa senzill! Això vol dir que ara és moment de prendre decisions, el personatge farà una pregunta i depenent de la resposta es mourà cap a un costat o cap a l'altre.

També és bon moment per a jugar amb els operadors, crearem un petit joc que ens ajudarà a decidir si un nombre és més gran, més petit o igual que 10 un altre:

Com aconseguim, però, jugar més vegades? Fàcil! Afegim un bucle «per sempre» al voltant i podrem jugar tantes vegades com vulguem, practicarem també el «Repeteix X» i el «Repeteix fins». Practicarem seguidament les variables, en comptes de comparar-ho amb un nombre fix «10» en aquest cas, preguntarem per dos números, el primer el guardarem en una variable i després els compararem.

Ara hem acabat ja aquesta petita introducció a la programació i hauries de tenir els conceptes bàsics una mica més assumits, et proposem ara una sèrie de reptes perquè intentis realitzar pel teu compte i posar a prova el que has après.

Reptes:

  • Fes moure el personatge utilitzant un bucle.
  • Fes que el personatge "s'enfadi" i aturi el joc si repeteixes massa cops un número
  • Crea un petit joc en què s'utilitzi la funció aleatòria en la qual l'usuari ha d'endevinar un número "pensat" per la màquina.


Etiquetes:
exercicis iniciació guia principiants

Comparteix:

Iniciació a l'Scratch Edat: A partir dels 8 anys
Dificultat: Mini Sr.Robot
Descripció: Activitat per aprendre les bases de la programació utilitzant l'Scratch

Altres projectes:

Scratch
Fem un joc d'asteroides

Senzill joc espacial on el jugador controla una nau espacial...